1 oktober in de Stokshof in Baexem Nederlands Fruit Netwerk

Op zoek naar de naam van uw oude Limburgse appel- of perenrassen in uw tuin

Kent u ze nog?

Bungerkes, Kelmonder Grijskes, Schimmerts rozeblaadje, Limburgse bellefleur, Reinette van Grathem?

Zuid- en midden Limburg zijn gebieden waar in het verleden een grote variëteit aan appels, peren, pruimen en kersen voorkwam. Veel van deze fruitrassen worden met uitsterven bedreigd of zijn al voorgoed verdwenen.

Het Nederlands Fruit Netwerk gaat u helpen

Het Nederlands Fruit Netwerk maakt zich sterk voor het behoud van de oude fruitrassen die vroeger in Nederland werden geteeld. In samenwerking met de genenbank van de Wageningen Universiteit zijn de afgelopen jaren al veel van oorsprong Nederlandse appelrassen opgespoord en in de genenbank Randwijk geplant om hun genetische diversiteit te bewaren voor het nageslacht.

Historisch zijn er veel Limburgse fruitrassen geweest die tegenwoordig in de fruitteelt niet meer aan bod komen, maar die wel belangrijke eigenschappen op het gebied van ziekteresistentie en ook landschappelijke waarde hebben, en die we graag weer in het Limburgse landschap terug willen zien. Om deze historische rassen terug te vinden hebben we de hulp van u, lezer, nodig.

Hebt u nog een oude fruitboom staan die mogelijk van een oud Limburgs ras is?

Wilt u gewoon weten van welk ras appel of peer deze boom is, pluk dan 5 tot 10 gave, rijpe  vruchten van deze boom en breng ze mee naar de determinatiedagen van het Nederlands Fruit Netwerk en het Limburgs Landschap. Op deze dagen zit een team van deskudigen klaar om samen met u de naam van uw fruitboom te achterhalen.

Snoeiadvies voor uw fruitbomen door deskundigen

Daarnaast geven de snoeimeesters van het Limburgs Landschap advies over de snoei en het onderhoud van deze bijzondere bomen.

Wanneer?

U bent welkom tussen 12:00 uur en 16:00 uur met uw vragen en uw fruit.

Hoogstamtour

Om 14.00 start een tour door de boomgaarden met een deskundige.

Waar?

Op 1 oktober in de Stokshof in Baexem, Stokshof 1, 6085 NP Horn.