Oktober 2022
NaLi-nieuwsbriefheader-poelenbeheer
Dit is de algemene nieuwsbrief van oktober gecombineerd met het thema nieuwsbrief poelen van Natuurrijk Limburg. U ontvangt deze algemene nieuwsbrief omdat u meedoet via Natuurrijk Limburg aan het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Of omdat u zich via onze website hebt aangemeld voor onze (thema) nieuwsbrieven.

In onderstaande filmpjes laat onze veldmedewerker Pieter Puts zien wat het directe resultaat is van het uitgevoerde onderhoud in en rond de poelen.

Alpenwatersalamanders, kamsalamanders en meer!

In september 2020 was deze poel flink overgroeid. Inmiddels zijn we in 2022 en hebben kunnen zien dat kan er een goeie landbiotoop gecreëerd is geworden middels een takkenhoop en dat merk je aan de aanwezigheid van amfibieën.

Thumbnail amfibieenpoel kleinschalig onderhoud 20210420

Levendbarende hagedis in maaisel

Bij de 'before' film van deze poel moest de veldmedewerker een bos van riet in de poel trotseren om zijn verhaal te kunnen doen. Nu zien we een mooie, open poel en kunnen de boomkikkers en andere soorten weer gedijen, oa in de bomen langs de poel en het maaisel dat, na onderhoud, naast de poel is geplaatst.

Thumbnail amfibieenpoel grootschalig onderhoud 20210420

"Wanneer kan ik het beste aan poelenbeheer doen?"


In het voorjaar gebeurt er vanalles met het leven in uw poel. Laat uw poel in deze periode vooral zoveel mogelijk met rust. Eind september - begin oktober is de beste periode voor poelenonderhoud. Tot eind september loop je de kans dat je amfibieënlarven aan de kant gooit met het uitmaaien/leegscheppen. Direct na begin oktober loop je kans op verstoring van overwinterende amfibieën in het water. Het is dus heel belangrijk om in onderhoud tot deze korte periode te beperken. Tenzij de poel volledig is drooggevallen. Dan kan onderhoud natuurlijk wel worden uitgevoerd.

Neem contact op met uw veldmedewerker voor gericht advies.

NaLi-nieuwsbrieflogo-01
VOOR ANLb-LEDEN
> Naar de servicepagina
CONTACT

Steegstraat 5
6041 EA Roermond

T +31 475355711
(ma di do vr 9.00 tot 12.00)
M info@natuurrijklimburg.nl