Mei 2023

In deze nieuwsbrief

  1. Natuurrijk Limburg in beeld bij Natuur en Zo L1 TV
  2. Sluitingsdatum toevoegen nieuw beheer is 29 juni
  3. De inzet van de sluipwesp als biologische vliegenbestrijding
  4. Veldbijeenkomsten in juni, schrijf je nu in!
  5. Het inzaaien is begonnen, kijk mee.
  6. Optimalisatie kruidenrijk grasland
  7. Help de broedende Patrijzen in mei en juni

In beeld bij Natuur en Zo van L1 TV

Kijk even mee met L1 Natuur en ZO

De inzet van het ANLb in de praktijk
Frans Blezer in gesprek met L1 op Hoeve de Postberg bij Sint Odiliënberg. Hier gaat bij de wisseling van de wacht ook het roer om. Chris Mulders gaat volledig anders boeren dan zijn vader.
Vooral biodiversiteit wordt hier voortaan met hoofdletters geschreven. Het ANLb wordt hiervoor ingezet. In het programma legt Chris samen met onze veldmedewerker Frans Blezer uit hoe ze de diverse ANLb-pakketten inzetten om de biodiversiteit te vergroten.
Klik op deze link

Sluitingsdatum toevoegen nieuw beheer is 29 juni

Het afsluiten van ANLb contracten voor het jaar 2023 kan nog tot 29 juni.
De sluitingsdatum voor het toevoegen van nieuw beheer aan het ANLb voor 2023 is 29 juni.


Wie kan nog inschrijven?
Bent u van plan om meer natuurinclusief aan de slag te gaan, de biodiversiteit en de kwaliteit van bodem, water en lucht te verbeteren? Neem dan contact op via Info@natuurrijklimburg.nl.
Samen beoordelen wij welke beheermaatregelen passend zijn om toe te voegen aan uw ANLb-overeenkomst.

Helaas kunnen we niet garanderen dat alle verzoeken tijdig afgehandeld kunnen worden voor het jaar 2023, het kan voorkomen dat we door de grote drukte niet alles in het systeem verwerkt krijgen voor 29 juni. In dat geval nemen we de uitbreiding mee naar het jaar 2024.

Verzoeken ingediend na 29 juni worden zo snel als mogelijk met u doorgesproken. Deze voegen we dan ook toe als kansrijke uitbreiding voor 2024. Hier moeten we wel rekening houden met de regelgeving en mogelijke aanpassingen gedurende 2023.

Contact met de veldmedewerkers
U kunt wel de komende maanden met onze veldmedewerkers overleggen over de mogelijkheden voor 2024 via onderstaande link.
Veldmedewerkers

Vliegen bestrijden met sluipwespen

Naar aanleiding van een gesprek tijdens de bestuursvergadering kwam het onderwerp biologische vliegenbestrijding ter sprake. Janine Huntjens en Jan Beunen hebben als bestuurslid zelf ervaring met de succesvolle inzet van de sluipwespen. Graag delen we deze info dan ook met jullie.

Er zijn weer veldbijeenkomsten in juni, inschrijven kan nu!

Graag nodigen we u uit voor de veldbijeenkomst in juni met de thema's "poelen vol leven" en "weilanden en akkers vol leven". U kunt u zich nu via inschrijven@natuurrijklimburg.nl aanmelden. Voor details over de locaties kunt u verder lezen. Na de inschrijving krijg u info over de precieze locatie (akkers) waar wij bijeenkomen om te starten.

Het inzaaien van de ANLb akkers is begonnen, kijk kort even mee met Frank Luttels in Beesel.

Klik op onderstaand filmpje, gemaakt door Frank Luttels.

Video

Optimalisatie kruidenrijk grasland

De kwaliteit van extensief kruidenrijk grasland
In het project optimalisatie kruidenrijk grasland wordt door Hogeschool van Hall Larenstein in samenwerking met de agrarische collectieven en het Louis Bolk Instituut, onderzoek gedaan naar de kwaliteit van extensief kruidenrijk grasland vanuit het oogpunt van de weidevogel, de boer en de biodiversiteit.

Doel van het project is om zicht te krijgen op aan welke knoppen je als beheerder kunt draaien om de kwaliteit van het kruidenrijk grasland te verbeteren.
.


Help de broedende Patrijzen in mei en juni!

Boeren, waterschappen en wegbeheerders, verzoek om de wegbermen en de slootkanten in mei en juni niet te maaien!
Nesten van patrijzen, maar b.v. ook fazanten, roodborsttapuiten en graspiepers leggen massaal het loodje.
Om te nestelen zijn patrijzen nu helemaal aangewezen op wegbermen en slootkanten. Die helaas in mei en juni massaal gemaaid worden.
In het beste geval gebeurt dit in de legfase en kunnen de patrijzen nog een nieuw legsel maken. Maar als de hen al even zit te broeden wordt ze onherroepelijk op het nest doodgemaaid.
In onze volgende nieuwsbrief meer over de patrijs en het volgen van de patrijzenparen door middel van zenders.