header

Natuur met een groot agrarisch bedrijf

Jan van der Zwaan heeft met zijn vrouw en drie kinderen een vleesveebedrijf in Oostrum. Met 250 koeien hebben ze ongeveer 200 hectare grond in gebruik, waarvan 15 hectare reguliere landbouw is. De andere gronden zijn (agrarische) natuur.

Jan laat met zijn bedrijf zien dat een bedrijf met veel vleesvee ook duurzaam kan zijn, en dat boeren ook hun steentje kunnen bijdragen aan een mooie omgeving. “Voor het behoud en bestaansrecht van boerenbedrijven is het belangrijk dat we laten zien dat we op een positieve manier werken met de omgeving. Natuurlijk moet je er het type ondernemer voor zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat er in de meeste gevallen meer mogelijk is dan wat veel ondernemers op dit moment denken.”

“Op veel stukken grasland maaien we hier later, bijvoorbeeld na 1 juli pas. Tijdens het maaien kom je dan enkele reekalveren tegen, waarvan je weet dat die minder kans voor beschutting hadden gehad als je eerder gemaaid had. Dan weet je waarvoor je het doet. Maar ook de bloemen en kruiden heb je een kans geven, en daaraan verbonden weer de insecten, en daar weer aan verbonden de vogels, etc. Het klinkt simpel, later maaien. Maar het gaat meer leven als je begrijpt waarvoor je het doet.”

Jan vertelt mede ons verhaal in onze teaser.

Like us on Facebook
Volg ons op Twitter