header

Omringd door natuur

Sjaak en Hilde Vaassen wonen in een stukje landbouwgebied omringd door de natuur. Dertig jaar geleden zijn ze omgeschakeld van een intensief landbouwbedrijf naar natuurinclusieve landbouw. Er is geen weg terug, maar dat is voor hun ook niet wenselijk. “Na dertig jaar hebben we heel veel kruiden teruggehaald die verdwenen waren door intensief landbouwgebruik,” legt Hilde uit. “Maar het is een weg van een lange adem. Je moet er heel lang en bewust mee bezig zijn, en je moet er ook wat plezier aan hebben.”

Sjaak is hier elke dag te vinden. “Wanneer ik terug ben van het werk en ik heb gegeten, dan doe ik nog een rondje Dolsberg, Beertsenhoven en de Blitz. Je ziet iedere dag iets anders. Dan weet ik dat ik de volgende dag een hakmes moet meenemen om wat weg te halen, of dat ik binnenkort iets bij moet planten. Ik leer nog steeds van wat mijn ingrepen opleveren en stuur bij waar nodig.”

Hilde: “Ik denk dat we iets unieks hebben gepresteerd om de flora en fauna weer terug te krijgen. En iedereen kan hier van genieten.”

Hilde en Sjaak vertellen mede ons verhaal in onze teaser.

Like us on Facebook
Volg ons op Twitter