header

Uitvoeren en melden landschapsbeheer en poelen

Het meeste landschapsbeheer wordt het beste uitgevoerd in september/oktober, of in ieder geval niet in het voorjaar. De handen uit de mouwen dus de komende maanden!

Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Zet in de periode oktober/november/december uw knip- en scheerheggen terug, tenzij er Hazelmuizen in uw heg zitten. Doe dan het beheer in januari/februari/maart.
  • Het snoeien van hoogstamfruitbomen kan gedurende de hele winter plaatsvinden. Het vroege voorjaar is echter de beste periode. Dagen zonder strenge vorst en met droog weer zijn het meest geschikt.
  • Bagger 2/3 van de poel uit in oktober en haal te dichte begroeiing weg. Het bagger één dag op de rand van de poel laten liggen zodat de dieren er uit kunnen kruipen en voer het vervolgens af (om brandnetels e.d. te voorkomen). Klik hier voor meer informatie over poelenbeheer.

Niet vergeten: melden uitgevoerd landschapsbeheer
Heeft u beheer uitgevoerd op uw meerjarige ANLb landschapselementen? Meld dit dan direct na uitvoering middels DIT FORMULIER.

Ook als u een tijdje terug het beheer al hebt uitgevoerd, vul dan a.u.b. alsnog het meldingsformulier uitgevoerd beheer in.

Het is belangrijk dit consequent te doen. Het meermaals niet melden van uitgevoerd beheer kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de uitbetaling van uw beheervergoeding.

Nog enkele praktische tips:

  • Verwerk (delen van) vrijkomend snoeihout als takkenhopen op uw perceel, dat is goed voor de biodiversiteit.
  • Door de jonge aanplant van (maas)heggen in de winter terug te zetten, zullen de struiken ook onder aan de stam uitspringen. Hiermee voorkom je dat de heg aan de onderkant kaal wordt.
  • Tot half oktober is een goed moment om inheemse kruiden in te zaaien. KLIK HIER voor een uitleg van onze Brabantse collega's.

Twijfelt u over de gemaakte afspraken met uw veldmedewerker over het maatwerk beheer? Of loopt u tegen praktische of ecologische vragen aan? Schroom dan niet om contact te zoeken met uw veldmedewerker. U kunt natuurlijk ook uw praktische vragen/uitdagingen in het beheer met uw collega deelnemers bespreken tijdens een van onze veldbijeenkomstenEr zijn nog geen reacties geplaats. Reageer op dit bericht


Steenuilenkasten actie

(01 October 2019)

Al onze ANLb deelnemers kunnen nu via Natuurrijk Limburg een goede steenuilenkast verkrijgen, met korting. Maar let op: OP = OP! Lees verder

Florarijke akkers

(26 June 2019)

De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van prachtig bloeiende flora akkers. Na de eerste twee jaar beheer naar onze mening de mooiste akkers van... Lees verder

Like us on Facebook
Volg ons op Twitter