header

Oproep aan ANLb deelnemers met graften

Wij roepen alle ANLb deelnemers met graften (of op z'n Zuid-Limburgs: 'graaven') op om contact op te nemen met hun veldmedewerker om het beheer te plannen en afspraken te maken over de exacte werkzaamheden.

Het beheer van graften vindt niet jaarlijks plaats. We zien helaas dat dit beheer daardoor vergeten wordt en dan helemaal achterwege blijft in de beheerplanperiode. 

Het beheer is echter hard nodig om de graft van meerwaarde voor biodiversiteit te laten blijven. De graft behoudt dan immers een begroeiing van dichte struiken met enkele overstaanders en/of bloemrijke gedeelten. Ook zijn graften altijd beschermd tegen beschadiging door vee.

Het beheer van graften vindt gefaseerd plaats, om te voorkomen dat in 1 keer alle graften teruggesnoeid zijn. Dit betekent plannen van het beheer, en daar is in de huidige beheerplanperiode met dit jaar erbij nog tweeënhalve winter (tot 31 december 2021) de tijd voor. We benutten deze periode graag met u om het best mogelijke ecologische resultaat mogelijk te maken.

Neem daarom zo snel mogelijk contact op met uw veldmedewerker om concrete afspraken te maken. Onze veldmedewerkers geven de komende maanden met prioriteit aandacht aan dit type beheer.

Kom naar de veldbijeenkomst op 26 oktober
Op zaterdagochtend 26 oktober aanstaande organiseren wij in Wahlwiller ook een veldbijeenkomst speciaal over dit type hakhoutbeheer. Alle deelnemers met graften zijn van harte welkom om hier inzicht te verkrijgen in goed graftenbeheer en hun kennis hierover verder te ontwikkelen. Aanmelden voor deze veldbijeenkomst is verplicht. Klik hier om direct naar het aanmeldformulier te gaan.

Voorbeelden
Bij dit beheer kunt u denken aan het terugsnoeien van struiken en hakhout en het omzagen en/of knotten van overstaanders (bomen zoals wilg, es, eik, populier). Dit alles is afhankelijk van en toegespitst op specifieke doelsoorten zoals hazelmuis, vliegend hert, spotvogel en braamsluiper (uw veldmedewerker weet hier alles van).

Voor bomen die blijven staan (overstaanders) kan minimaal 30 meter afstand worden aangehouden van stam tot stam, zodat er een ruime afstand zit tussen de kronen en bij voorkeur begint en eindigt een graft met een boomvormer. 

Sommige graften hebben geen hogere begroeiing en zijn dan begroeid met een kruidenrijke vegetatie: ook hier is specifiek beheer nodig om ze grazig en kleurrijk te houden.

Zo houden we een mooie volle begroeiing op de graft die zo een kenmerkend icoon blijft van het Zuid-Limburgse landschap met de hier aan verbonden soorten: een element om te koesteren en trots op te zijn!

Meer weten over graften? Zie hier onze factsheet.

Melden uitgevoerd beheer
Heeft u beheer aan uw graft uitgevoerd? Vergeet dit dan niet z.s.m. te melden middels dit formulier.Er zijn nog geen reacties geplaats. Reageer op dit bericht


Voorbeweiden? Vogelbeweiden!

(04 November 2019)

De weidevogelman (van Stichting Weidegang) stuurt regelmatig actuele nieuwsberichten over weidevogelbeheer. Dit is de update van 30 augustus jl. Lees verder

Steenuilenkasten actie

(01 October 2019)

Al onze ANLb deelnemers kunnen nu via Natuurrijk Limburg een goede steenuilenkast verkrijgen, met korting. Maar let op: OP = OP! Lees verder

Like us on Facebook
Volg ons op Twitter