header

Snoeien? Niet voor 16 juli!

Het is weer voorjaar en iedereen schiet weer zijn tuin in om te genieten van het lekkere weer, en om die tuintjes weer in orde te maken. Wil je echter iets doen voor de biodiversiteit? Doe dan ... even niets!

Scheerheg in ontwikkeling (bron: Pieter Puts)

ANLb is iets heel anders dan tuinbeheer. Dat is dus ook de manier waarop gekeken wordt als het gaat om wanneer en hoe natuur en landschap te beheren. Zo mag het snoeien van knip- en scheerheggen, struweelhagen, struweelranden en half- en hoogstamboomgaarden alleen plaatsvinden op het moment dat er geen vogels meer broeden in of in de directe omgeving van het element, én in ieder geval niet tussen 15 maart en 16 juli. Bij voorkeur nog later.

In de praktijk merken wij dat het voor veel mensen nog steeds vanzelfsprekend is dat knip- en scheerheggen geknipt worden voor processies, kermissen of andere tradities. Dit is echter absoluut niet toegestaan voor heggen waarvoor u een ANLb vergoeding ontvangt. Doel van de ANLb heggen is namelijk ecologisch resultaat. Verkeersveiligheid kan wel reden voor uitzondering zijn, echter alleen na instemming van uw veldmedewerker.

KLIK HIER voor meer informatie over de Natuurwet die ten grondslag ligt aan de toegestane snoeiperiode.

Op het moment dat u (toegestaan vanaf 16 juli) wel gaat snoeien, dient u er rekening mee te houden dat knip- en scheerheggen na snoei minimaal 1 meter en 25 centimeter hoog zijn. Of liever nog: minimaal anderhalve meter hoog. Minimale breedte na snoei is een 0,8 meter (hoe breder, hoe beter). (Delen van) de heg niet snoeien, zodanig dat er bloei in komt heeft de absolute voorkeur om van waarde te dienen voor bestuivende insecten zoals wilde bijen. 

Dit alles is met het doel van het ANLb voor ogen: om meer ecologisch resultaat mogelijk te maken. Zo moedigen we het ook aan om, bij botanisch hooiland en kruidenrijke graslanden, tijdens een maaibeurt stroken over te laten staan voor bloemen, insecten en andere fauna.   

Vragen of twijfels? Neem contact op met uw veldmedewerker.Er zijn nog geen reacties geplaats. Reageer op dit bericht


Florarijke akkers

(26 June 2019)

De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van prachtig bloeiende flora akkers. Na de eerste twee jaar beheer naar onze mening de mooiste akkers van... Lees verder

Like us on Facebook
Volg ons op Twitter