Grasland

Er wordt weer volop gemaaid. Iedereen met een (ANLb) grasland willen we echter meegeven:

  1. Laat stroken overstaan; maai niet alles in één keer weg. Raadpleeg anders nog eens dit Natuurbericht.
  2. Veel ANLb-graslandpakketten hebben een uitgestelde maaidatum, en deze kunnen per ANLb-deelnemer en zelfs per beheerperceel verschillen. Deelnemers kunnen inloggen in Mijnboerennatuur.nl voor inzicht in hun actuele situatie.
    Voor vragen of advies over het beheer kunnen ANLb-deelnemers contact opnemen met hun veldmedewerker.

Laat stroken overstaan bij het maaien

Als de uitgestelde maaidatum is bereikt bij een kruidenrijk grasland, kunt u gaan maaien. Maar laat vooral stroken overstaan! Veldmedewerker Pieter Puts legt uit hoe en waarom:

Echte koekoeksbloemen door niet slepen

Hieronder een voorbeeld van een botanisch hooiland, waarin de simpele aanpassing is doorgevoerd om niet meer in het vroege voorjaar te slepen. In combinatie met wat begrazing later in de zomer ontstaat hier diversiteit in structuur, die ruimte geeft aan biodiversiteit.

Ontwikkeling grasland stagneert. En nu?

Na een aantal jaar zogenoemd verschalingsbeleid zie je dat kruidenrijke graslanden en botanisch waardevolle graslanden vaak ‘blijven hangen’ in hun ontwikkeling. Vaak omdat zaadbanken van wenselijke kruiden, bloemen en grassen niet in de omgeving aanwezig zijn en het perceel kunnen bereiken. Verschraling is een proces van de lange adem.
Het is echter mogelijk om een boost te creëren. Veldmedewerker Pieter Puts legt uit hoe je dat voor mekaar kunt krijgen:

Meer beheertips, ook over andere typen beheer? Bezoek hier ons YouTube kanaal.

Foto: Harm Kossen
Video’s: Harm Kossen, Pieter Puts, Paulien Sijbers