Belang van respecteren rustperiode

Bij verschillende ANLb-beheerpakketten is gedurende een specifieke tijd van het jaar sprake van een rustperiode: een afgesproken periode (zie hiervoor de beheerpakkettoelichting) waarin er geen bewerking of beweiding plaats mag vinden. Dankzij de rustperiode wordt het broedseizoen niet verstoord. Zo kunnen vogels in alle rust hun eieren uitbroeden en kuikens grootbrengen. En in het geval van poelen kunnen kikkers en salamanders zich voortplanten en hebben hun kikkervisjes tijd om in het water op te groeien en om later in het seizoen het land op te gaan.

Rust op grasland

Bij graslandbeheer wordt het perceel tijdens de rustperiode -het broedseizoen- niet bewerkt, niet betreden en vindt er geen beweiding plaats. Afhankelijk van het beheerpakket staan hierover specifieke afspraken vastgelegd. Lees hiervoor goed de beheerpakkettoelichting.

Rust bij landschapsbeheer

We merken als collectief dat bij landschapsbeheer soms vergeten wordt wanneer er nu precies wel, of geen activiteiten mogen worden uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld weleens de heg gesnoeid tijdens de rustperiode, of de poel geschoond op het verkeerde moment van het jaar. Terwijl het juist ontzettend belangrijk is om oog te hebben voor die rustperiode. Wanneer je gedurende de rustperiode snoeit, leidt dat tot verstoring van het leven van planten en dieren. Hiermee ontstaat het risico dat je nestplekken weghaalt of (beschermde) dieren verstoort. Planten kunnen verzwakt raken.

Wanneer beheer uitvoeren bij landschapselementen?

De beste periode om beheer uit te voeren is bovendien afhankelijk van het type element. Voor alle houtige elementen geldt: snoei altijd buiten de rustperiode om. Hieronder een overzicht van de rustperiode per type element.

 

Hou er rekening mee dat de meeste houtige elementen het beste gesnoeid kunnen worden gedurende de winterdag, omdat dan de sapstroom nagenoeg stilligt. Een uitzondering hierop zijn hoogstamboomgaarden: de vormsnoei mag in dit geval vanaf 16 juli alweer worden verricht.

Bij poelen is het belangrijk om gedurende september/ oktober te schonen. Niet in de lente of de zomer, vanwege de voortplantingsperiode van amfibieën; maar ook niet in de winterdag, omdat een deel van de amfibieën dan juist in het water overwinteren.

Korting op beheervergoeding bij niet respecteren rustperiode

Als een deelnemer de rustperiode niet respecteert bij de uitvoering van het ANLb-beheer, wordt er in feite schade berokkend aan de biodiversiteit. Wanneer we een dergelijke overtreding vaststellen, treedt dan ook het ‘herstel- en sanctieprotocol’ in werking en wordt dit voorgelegd aan het bestuur. In dit soort gevallen moet er rekening mee worden gehouden dat de beheervergoeding van het element geheel of gedeeltelijk zal worden ingehouden -afhankelijk van de context.

Tip: neem bij vragen of twijfel over de uitvoering van uw beheer altijd contact op met uw veldmedewerker. Zo weet u zeker dat u de flora en fauna zoveel mogelijk laat floreren en worden sancties voorkomen.

Schrijf u in voor
onze reguliere nieuwsbrief

Selecteer extra themalijst(en) voor specifieke beheertips en blogs

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.