Houtwal en houtsingel onderhoud 

Beheer

Bij twijfels en vragen staan onze veldmedewerkers voor u klaar. Uw beheer is belangrijk voor het welzijn van de dieren en planten, de variatie in en de kwaliteit van de biodiversiteit zal verbeteren.

Takkenhout

Vanwege de biodiversiteit is ons advies om ook een aandeel dood hout te krijgen in een bosje, houtwal en houtsingel. Dood hout is een belangrijk onderdeel van de kringloop, vele soorten schimmels zoals paddenstoelen, insecten en andere geleedpotigen zijn hiervan afhankelijk. Zo kan de kever het vliegend hert, alleen maar overleven als er voldoende schimmelend hout aanwezig is. Als larf voedt de kever zich tot wel drie jaar van lekkere witte schimmels.

Opruimen takkenhout

Door ons advies om dood hout te bevorderen ontstaat echter ook een minder gewenste situatie. Het tak- en snoeihout wordt in het geheel niet meer afgevoerd en blijft op de grond liggen. Hierdoor bestaat de kans dat struiken en kruiden minder makkelijk kunnen ontkiemen en groeien. Bramen en brandnetels profiteren ervan, de kwaliteit van het bosje, de houtwal of houtsingel gaat achteruit.

Het komt helaas soms voor dat het takkenhout onvoldoende is opgeruimd en dat we u hierop aanspreken.

Rillen

In uw beheerovereenkomst is als beheerwerk opgenomen dat het vrijkomend tak- en snoeihout afgevoerd dient te worden en/of als takkenrillen of takkenwallen in het element te verwerken. De aanleg van takkenrillen heeft onze grote voorkeur omdat dit het meest gunstig is voor de biodiversiteit. Door takken- en snoeihout op de juiste manier te verwerken ontwikkelt u een veelzijdig en waardevol element. Uw beheereenheid blijft schoon en struiken en andere kruiden krijgen alle kans om zich goed te ontwikkelen.

Informatie

Zie ons informatieblad: Takkenhoop, takkenwal en houtril. Hierin kunt u teruglezen hoe u op een eenvoudige manier een boeiend element zelf kunt maken.

https://www.natuurrijklimburg.nl/wp-content/uploads/informatieblad-Takkenhoop-takkenwal-en-houtril.pdf