Jaarlijks geeft Natuurrijk Limburg namens alle deelnemers de ANLb-aanvraag door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO voert vervolgens validaties uit om te beoordelen of de aanvraag van elk ANLb-perceel voldoet aan de voorwaarden om de beheervergoeding toe te kennen. Deze validaties omvatten zowel administratieve als fysieke controles. De percelen die voor een grondige controle worden geselecteerd, worden eruit gepikt op basis van een risicogebaseerde benadering of via een steekproefmethode. Zo zorgt de RVO ervoor dat de beheervergoeding uitsluitend wordt toegekend aan percelen die daadwerkelijk voldoen aan de gestelde voorwaarden.
In april dit jaar hadden we bijna 8.000 validaties op ingetekende ANLb-percelen, met een totale oppervlakte van ruim 700 hectare. Een opvallend groot verschil met voorgaande jaren. Om hier inzicht in te krijgen, en het risico op een lagere (of helemaal geen) uitbetaling van de beheervergoeding zoveel mogelijk te beperken, hebben we de afgelopen maanden contact gezocht met deelnemers over foutmeldingen. Om hen op te roepen de validaties op te lossen vóór 31 augustus.
Want wij dienen weliswaar de aanvragen in, maar eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een goede registratie van ANLb-beheer.
Is uw validatie al opgelost?
Inmiddels hebben veel deelnemers gelukkig gehoor gegeven aan deze oproep, waardoor een groot deel van de validaties is opgelost. Hartelijk dank daarvoor!
Heeft u tot nu toe nog geen actie ondernomen naar aanleiding van de e-mail, dan is het belangrijk dat u dit alsnog binnen 7 dagen in orde brengt. Eind september geven we uw definitieve ANLb-aanvraag door aan RVO en dan is de uitkomst onomkeerbaar.
Ter info:
in uw percelenoverzicht op Mijnboerennatuur.nl worden maar enkele soorten validaties weergegeven. Het kan dus voorkomen dat u (meer) validaties heeft op uw ANLb-percelen, dan op Mijnboerennatuur.nl wordt weergegeven. Wanneer de validaties op uw percelen betrekking hebben, heeft u van ons daarover een e-mail ontvangen met uitleg hoe deze foutmeldingen op te lossen. Laat ons aub weten als u uw foutmeldingen heeft opgelost. Heeft u geen e-mail ontvangen, neem dan contact met ons op voor verdere uitleg.
Aandachtspunten bij registratie ANLb:
• Controleer zelf altijd goed de ligging van de ingetekende ANLb-percelen op de beheerbijlage;
• Het is een vereiste dat u zelf uw ANLb-percelen in gebruik heeft => er loopt geen vee van iemand anders; er wordt geen mest uitgereden door iemand anders. Een perceel mag namelijk maar 1 keer worden aangevraagd bij RVO. RVO is hier per 2024 strenger op gaan controleren.
• Geef in de perceelsregistratie bij RVO een gewascode op die is toegestaan bij het ANLb-pakket;
• Meld overdrachten z.s.m. via info@natuurrijklimburg.nl
• Bent u agrariër? Dan dient uw ANLb op hetzelfde kvk-nummer te worden geregistreerd als het kvk-nummer waarmee u de Gecombineerde Opgave indient
Voorkomen doen we samen!
Er is veel tijd en inzet vanuit Natuurrijk Limburg besteed om deelnemers te informeren over de validaties. In de hoop dat de beheervergoeding van 2024 gewoon aan iedereen kan worden toegekend door RVO. Wanneer u in de komende jaren de hierboven genoemde aandachtspunten goed in het achterhoofd houdt, kunnen we soortgelijke situaties in de toekomst samen voorkomen.