Duurzame en effectieve methoden voor onkruidbestrijding
De Kvik-up is een waardevolle toevoeging voor boeren die op zoek zijn naar duurzame en effectieve methoden voor onkruidbestrijding. Door te investeren in deze technologie kunnen boeren niet alleen hun gewasopbrengsten verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere en duurzamere landbouwpraktijk.
Effectief tegen wortelonkruiden
De Kvik-up is een machine die de bodem omwoelt en de wortelstokken van onkruiden naar boven haalt, niet voor niets betekent Kvik-up “kweek omhoog”. Deze methode is bijzonder effectief in het bestrijden van hardnekkige wortelonkruiden, zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Door het mechanisch verwijderen van onkruiden wordt het gebruik van herbiciden verminderd, wat gunstig is voor het milieu. Naast kweek is de Kvik-up ook effectief tegen andere wortelonkruiden zoals akkerdistel en akkerpaardenstaart.
Potentie in Limburg
De Kvik-up werd ontwikkeld in Denemarken. Sinds 2004 wordt de machine ook in Nederland gebruikt, hoewel het gebruik in Limburg nog niet wijdverspreid is. Mogelijk komt dit door de specifieke bodemomstandigheden of de nog onbekendheid met de techniek in deze regio. Met de toename van duurzame landbouwpraktijken is het gebruik van de Kvik-up in Limburg echter aan te raden, vooral omdat het een milieuvriendelijke en effectieve methode is om wortelonkruiden te bestrijden.
Voordelen:
● Milieuvriendelijk: vermindert de noodzaak voor chemische bestrijdingsmiddelen, wat beter is voor het milieu en de biodiversiteit.
● Efficiëntie: de draaiende as met tanden trekt de wortels van het onkruid naar boven, wat zorgt voor een grondige en duurzame onkruidbestrijding.
● Kostenbesparend: bespaart op de lange termijn kosten door de vermindering van chemische middelen en arbeid.
● Bodemgezondheid: helpt de bodemstructuur te behouden en verbetert de bodemgezondheid door het verminderen van chemische residuen.
Video
De Kvik-up in actie bij Jos Knops in Obbicht. video
Vooral succesvol op zandgrond en lichte klei
De machine werkt vooral goed op zandgrond en kan daar tot ongeveer negentig procent effect hebben. De wortelstokken kunnen vervolgens met een cultivator of oude eg bij elkaar geraapt worden op de kopakker om ze daarna af te voeren. Ook op lichte klei zijn goede ervaringen. Op zware grond van meer dan 30% afslibbaar is het effect minder goed.
Werking van de machine:
De roterende tanden aan de achterkant van de frees werken de wortelstokken los en “gooien” deze door de lucht. Doordat de wortelstokken lichter zijn, vallen deze als laatste op de grond. Ze kunnen dan bij droog weer gemakkelijk uitdrogen.
De zware ganzevoeten van de Kvik-up breken de bovengrond volvelds los. De rotor met veertanden draait door de bovengrond op een diepte van maximaal 15 cm en werpt grond en worteldelen omhoog. De zware gronddelen vallen sneller terug dan de worteldelen waardoor deze oppervlakkig neerkomen en kunnen uitdrogen.
Zet de machine in als de wortelonkruid
Toepassing en frequentie
Herhaal de bewerking twee of drie keer, steeds als er na een bewerking nieuwe spruiten zijn opgekomen.
Demo in de planning
In september willen wij samen met de proefboerderij op enkele percelen de werking aan onze leden laten zien.
We informeren u snel over de locatie en het tijdstip.