SteenuilenOverleg Nederland “STONE” viert 25ste verjaardag met cadeautjes aan de natuur!

In het kader van het 25-jarig bestaan maakt STONE het in Nederland mogelijk om kleinere boomgaarden aan te leggen. In Limburg zijn via deze organisatie vijf boomgaarden geplant.

Wie is STONE

STONE staat voor: Steenuilenoverleg Nederland. De landelijke werkgroep zet zich in voor de bescherming, onderzoek en coördinatie voor de steenuil. In 2022 bestond STONE 25 jaar en om dit te vieren zijn er door heel Nederland 25 kleinere boomgaarden geplant en is er een symposium gehouden.

Cadeautjes voor Limburg

Ook in Limburg is er aandacht geweest rondom het 25-jarig bestand van STONE. Dankzij de financiële bijdrage van de werkgroep zijn vijf boomgaarden aangelegd van tien bomen, verdeeld over de hele provincie. Drie hiervan zijn in samenwerking met Natuurrijk Limburg gedaan. De laatste boomgaard is eind maart 2025 geplant in Wahlwiller. Het perceel zelf is in overgang om te ontwikkelen naar een kruiden- en structuurrijk grasland. Bovendien staan er knipheggen en een struweelhaag (eenmaal in de zes jaar snoeien). Langs de heggen zijn fijne ruige randen aan het ontstaan, een paradijsje in wording voor de steenuil om er zijn voedsel te vinden.

De steenuil, hoe zat het ook alweer?

De steenuil is Nederlands kleinste uilensoort en van oudsher bekend als holenbroeder in knot-bomen en hoogstamfruitboomgaarden. Als steenuilen eenmaal een broedplek hebben ingenomen, zijn ze erg honkvast en komen ze er jaren achtereen terug.

Ambassadeur

Bron: Steenuil brochure STONE

De steenuil is de ambassadeur van het kleinschalig landschap. Je treft de soort aan waar de mozaïekstructuren op orde zijn en er voldoende ruigte aanwezig is om te jagen. Het zal daarom niemand verbazen dat de steenuil in aantallen achteruit is gegaan. Het aandeel landschapselementen is sterk afgenomen en we hebben steeds meer de neiging om alles netjes te maken rondom huis en erf. De nestplekken verdwenen door het opruimen van oude bomen met holtes. Door ons opruimgedrag verdween ook het voornaamste voedsel van de steenuil, zoals muizen, kevers en vooral regenwormen.

Kijk eens op de website van STONE met allerhande tips om het leefgebied voor de steenuil weer beter te maken, meer biodiverser.

Coördinator 

Geco Visscher is namens de Steenuilenwerkgroep Limburg en Kerkuilenwerkgroep Limburg (beiden werkgroepen van Vogelwacht Limburg) de coördinator en ons aanspreekpunt voor de actie van STONE. Aan de trotse eigenaresse van het perceel in Wahlwiller overhandigde hij een gedenkbordje, waarop de actie van STONE beschreven is.

Schrijf u in voor
onze reguliere nieuwsbrief

Selecteer extra themalijst(en) voor specifieke beheertips en blogs

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.