Veldbijeenkomst graslandbeheer Sevenum goed bezocht!

Samen op pad op en langs de ANLb graslanden in Sevenum

Op uitnodiging van Natuurrijk Limburg gingen zo’n 20 deelnemers mee op veldbijeenkomst onder leiding van veldmedewerkers Koen, Pieter en Mickeal. Tijdens deze leerzame excursie bezochten we diverse percelen grasland waar ruimte is voor natuurontwikkeling via extensief beheer. De deelnemers stelden volop vragen over de soortenrijkdom van de vegetatie, het maaibeheer en de uitdagingen waar graslandbeheerders in de praktijk tegenaan lopen. We spraken over de snelle opmars van pitrus in de graslanden – een taaie plant die zelfs door koeien en schapen wordt gemeden.

“Tussendoortje” masterclass poelen

Tijdens de wandeling was er ook tijd om samen met onze poelen professor Pieter Puts deel te nemen aan een korte “masterclass poelen”. Veel vragen over het onderhoud en de agressieve groei van invasieve soorten zoals in deze poel de Watercrassula (Crassula helmsii), een uit Nieuw-Zeeland afkomstige vetplant die zowel onder als boven water groeit. Bedekt snel oevers en verdringt inheemse soorten. Het bestrijden van dit soort planten is geen eenvoudige zaak. Door het snel verspreiden van deze plant is het verplaatsen van grote hoeveelheden een groot risico als dit niet heel schoon gebeurt. Een nieuwe poel maken en de grond in de oude storten werd als optie gesproken.

Tips vanuit het ANLb-beheer

• Beheer met beleid: maaien op het juiste moment – meestal na 15 juni – voorkomt schade aan fauna en geeft kruiden de kans om tot bloei te komen.
• Afvoer van maaisel: door het maaisel af te voeren verarmt de bodem langzaam, wat een soortenrijke graslandvegetatie ten goede komt.
• Ongewenste kruiden: overheersende soorten zoals ridderzuring of akkerdistel vragen om gerichte aanpak. Vroegtijdig uittrekken of pleksgewijs maaien voorkomt uitbreiding.
• Rust en variatie: laat delen van het grasland met rust of pas gefaseerd maaibeheer toe. Dat zorgt voor schuilplekken en draagt bij aan de biodiversiteit.

Tijd nemen om elkaar te leren kennen en kennis te delen, ook dat is lid zijn van Natuurrijk Limburg

Deze veldbijeenkomst liet opnieuw zien hoe belangrijk kennisdeling en samenwerking zijn voor succesvol agrarisch natuurbeheer. Dank aan alle deelnemers voor hun betrokkenheid en waardevolle vragen onderweg!