Zaterdag 28 januari in Bemelen workshop “Tuunen”, takkenwal maken

Voor de liefhebbers;

Workshop oud ambacht: Tuunen

  • Wanneer:  Zaterdag 28 januari
  • Locatie: Volgelwerkgroep Bemelen
  • Tijdstip: 10:00 tot 15:00 uur
  • Lunch, koffie & thee
  • Slecht weer: Dan wordt de workshop verplaatst naar een andere datum

Aanmelden kun je gratis via Sandra van den Beuken

Mail je vragen of aanmelding naar:  sandra@thebutterflyhouse.nl

Wat is Tuunen?

Een tuun is een dichte wal van rechtopstaande takken die aan elkaar worden gebonden doormiddel van speciale gereedschappen. De tuun is de voorloper van de hedendaagse heg en we danken het woord ‘tuin’ hieraan. Een tuun werd gebruikt om dieren (zoals koeien en varkens) binnen of buiten de omheining te houden.

Actief in de workshop

Tijdens de workshop gaan we een nieuwe tuun maken. Je leert hoe je een tuun maakt en onderhoud en wat het belang van de tuun voor de biodiversiteit is.  Een oud Limburgs gezegde luidt: ‘Dè veult zich wie ’n veugelke in ‘nen tuun.’ Vrij vertaald betekent dit ‘Die voelt zich zo veilig als een vogeltje in een heg.’ Vogels wonen graag in de tuun. Na het eten van verschillende bessen worden zaden en pitjes via de vogelpoep er letterlijk ‘ingetuind.’

Tussen de dode takken gaan struiken groeien zoals meidoorns en wegendoorns, waardoor de tuun vanzelf een levende haag wordt.

Wat gaat er met de Tuun gebeuren?

De tuun zal na afronding dienen als een extra stuk afrastering van ons veld ‘Op t Rentelen’. Ze zal ervoor zorgen dat de zwijnen, die ons veld te regelmatig bezoeken, iets minder makkelijk het veld op kunnen komen.