In gesprek met Rene Henquet en de liefde voor jagen en het ANLb in Eijsden

Vertel even kort wat jullie doen bij Storm Seeds?

“Storm Seeds is een wereldwijde veredelaar van groentezaden. De basis van ons werk is het ontwikkelen van nieuwe groentevariëteiten die voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten over de hele wereld. Onze onderzoeksteams van Storm Seeds zijn bezig met het veredelen van erwten, sperziebonen, sojabonen en prei, met een sterke focus op het verminderen van het gebruik van chemicaliën.”
“Het productportfolio bevat een volledig assortiment erwten, sperziebonen, edamame en preirassen voor de professionele teler over de hele wereld.”

Rik stuurde mij een enthousiast appje: “Bel Rene Henquet eens!

Hij heeft een mooi verhaal over ANLb-uitbreiding door een jager en natuurliefhebber in een ANLb-gebied in Eijsden.”
Onder dit motto belde ik Rene voor een interview en kreeg ik een inkijkje in de wereld van lokale ANLb en liefde voor de natuur. “Natuurlijk kunnen we kennismaken”, zegt Rene. “Kom gerust naar ons bedrijf in Opglabbeek, dan heb ik alle tijd voor je en kunnen we rustig praten.” Dat is goed, dan zorg ik voor de vlaai Rene. Zo stapte ik binnen op kantoor bij Rene met in mijn ene hand een vlaai en in de andere hand de promotiematerialen van Natuurrijk Limburg.

Wat ga ik Rene vragen? Nou, eerst maar eens koffie.
Rene vertelde dat hij vroeger de keuze heeft gemaakt om lekker in Eijsden te blijven en niet in te gaan op het aanbod van Heineken, die de brouwerij “De Haan” in 1959 van zijn vader hadden gekocht, om internationaal te gaan. “Raar hè”, zegt Rene, “geen zin om mijn vertrouwde Eijsden te verlaten. Dit is ook nooit overgegaan. Zeker niet als je huis je thuis is, maar ook de prachtige omgeving van Eijsden en de Limburgse heuvels die voor mij veel te bieden hebben.”

Maar salesmanager en liefde voor de natuur en dan ook nog het ANLb?
Rene vertelt, “door mijn studie aan de Wageningen Universiteit, waar ik een master in “Agricultural and Horticultural Plant Breeding” oftewel landbouw- en tuinbouwplantenveredeling heb volbracht, was mijn liefde voor de natuur bezegeld. Mijn hele leven ben ik al in de natuur in en rond Eijsden. aanwezig. Ik zie de negatieve impact op de flora en fauna rond de landerijen. In mijn vrije tijd ben ik bezig met de jacht en het bijbehorende grondbeheer voor diverse agrariërs en instanties.”

Een eigen veldbijeenkomst organiseren Rene?

Verder heb ik ook nog een veld waar ik een ANLb-pakket heb toegepast in overleg met Rik, jullie veldmedewerker. Hierdoor heb ik ook veel contact en bekenden in de agrarische wereld. Het zien verminderen van flora en fauna deed me bedenken hoe ik een bijdrage zou kunnen leveren aan de verbetering of in ieder geval een bijdrage aan de stabilisatie van de huidige situatie in Eijsden.
Gewoon de stoute schoenen aantrekken en een eigen veldbijeenkomst organiseren!
“Niks doen is geen optie”, zei Rene, agrariërs verzamelen en samen met Rik het veld in en spreken over de impact van het ANLb op de natuur. Hierop hebben diverse boeren positief gereageerd. Dit betekent dat we het ANLb-areaal kunnen uitbreiden van 3 naar 9 ha in 2024. In 2025 hopen we nog enkele percelen toe te voegen om zodoende het gewenste mozaïek voor patrijzen te verkrijgen.

Heb je tenslotte nog tips als ambassadeur van het ANLb voor andere agrariërs en natuurliefhebbers?
Naast mijn activiteiten als jager ben ik voorzitter van wild beheerseenheid Savelsbos. Ik zou collega-jagers willen oproepen in hun gebied met de boeren in gesprek te gaan om kennis te maken met het ANLb. Rene zegt: “Mijn waarnemingen en niet-commerciële belangen en de kennis van Rik geven boeren meer inzicht in de effecten, het opstarten met een persoonlijke aanpak en de vergoedingen voor hun inspanningen bij de diverse pakketten.” Dus zoek elkaar op en organiseer een veldbijeenkomst, Natuurrijk Limburg ondersteunt en informeert daar waar nodig is.

“Boer zoekt boer”, “Jager helpt boer en natuur”

Afsluitend kunnen we samen zeggen dat we in een gemeenschap samen de natuur maken en samen een steentje bij kunnen dragen aan de natuur door natuurinclusieve landbouw stap voor stap vorm te geven en het ANLb als ondersteuning te zien.”Volgend jaar hopen we het mozaïek in Eijsden te vergroten met nieuwe ANLb -boeren. Heel fijn als Rik ons hier weer bij komt helpen!!”